Activiteiten

Zen op Flakkee biedt verschillende activiteiten aan i.s.m. Stichting ZIJN. Zowel beginners als meer gevorderde zenbeoefenaren zijn welkom. Elke reeks bestaat uit 10 dinsdagavonden en vindt plaats in Oude Tonge.

Daarnaast zijn er regelmatig dagen die gewijd zijn aan het samen in stilte zen beoefenen. In het zomerseizoen is er elke maand een avond waarin we samen buiten oefenen.

 

Hieronder is een overzicht van alle activiteiten.

 

 

 

 

 

 

Beginnen met Zen

 

Beginnen met Zen kan elke eerste dinsdag van de maand, zolang een reeks loopt. U dient zich hier echter wel minimaal één week van tevoren voor op te geven via onderstaand email-adres. Ervaring met mediteren is niet nodig. Op die eerste dinsdag start uw bijeenkomst een half uur eerder (dus om 19.00). In dat halve uur krijgt u een korte zitinstructie en uitleg over de gebruiken in onze zendo. Vanaf dat moment kunt u meezitten. Elke avond begint met een korte inleiding, gevolgd door door 2 á 3 periodes van zazen (zitmeditatie), telkens afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Tijdens uw eerste avonden wordt vooral de nadruk gelegd op zaken als de juiste lichaamshouding, adem en aandacht.

Gemakkeliijk zittende kleding wordt aanbevolen. Zitmatten, -kussens en knielbankjes zijn aanwezig, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen meditatiekussen meenemen.

 

Opgave via email.

De kosten voor 10 avonden bedragen ca. EUR 40,00

Maximum aantal deelnemers: 14.

Lokatie: ZIJN Infocenter, Bernhardstraat 27, Oude Tonge

 

 

 

Doorgaan met Zen

 

Wie al (zen)meditatie-ervaring heeft kan deelnemen aan de doorgaande groep op dinsdagavond van 19.30-21.30. Elke reeks duurt 10 avonden. De exacte data staan hiernaast.

 

Ook deze reeks wordt aangeboden i.s.m. de Stichting ZIJN. Ervaring met mediteren is gewenst. Kijk anders onder Beginnen met Zen. We zitten meerdere zazen-periodes van 25 minuten per avond, telkens afgewisseld met kinhin. Elke avond begint met een korte inleiding. Bij de doorgaande groep gaat het vooral om het gezamelijk en in stilte verdiepen van de eigen zen-beoefening. Gemakkelijk zittende kleding wordt aanbevolen. Zitmatten en -kussens zijn aanwezig, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen meditatiekussen meenemen.

 

Opgave uitsluitend via Stichting ZIJN: tel. 0187 641344

De kosten voor deze 10 avonden bedragen ca. EUR 40,00

Lokatie: ZIJN Infocenter, Bernhardstraat 27, Oude Tonge

 

 

Zenzaterdagen in Oude Tonge

 

Ter afsluiting van een reeks van 10 dinsdagavonden vindt er steeds een zazenkai plaats. Een zazenkai is een dag gewijd aan zazen: zitten in stilte. Zazen en kinhin (loopmeditatie)wisselen elkaar daarbij af. De zazenkai staat open voor iedereen.

 

Een zazenkai is een goede gelegenheid om de eigen zentraining verder te verdiepen. Het programma loopt van 12.00 - 16.45 en verloopt geheel in stilte. We zitten 8 rondjes van 25 minuten met kinhin en 2 pauzes tussendoor.. Zitmatten en kussens (+ enkele knielbankjes) zijn aanwezig voor ca. 15 mensen, maar u kunt ook uw eigen meditatiemat en -kussen meenemen. Meditatie-ervaring is gewenst.

De kosten voor deze dag bedragen EUR 5,-

Locatie: de zendo in het ZIJN Infocentrum, Bernhardstr. 27, Oude Tonge.

Opgave via e-mail

 

 

 

Zendagen in Utrecht.

 

* Met enige regelmaat worden er in Utrecht bij Zen onder de Dom zendagen gehouden. Er worden ca. 8 ronden van 40 min. gezeten met kinhin en pauzes. Meer informatie is hier.

 

* Bij GeenZen in Utrecht wordt een aantal maal per jaar een 24-uurs-zit georganiseerd. Kijk op hun site voor data en informatie.

 

 

 

Zenretraites

(duur: 5-7 dagen)

 

Geleid door

Ton Lathouwers: kijk hier

Shodo Harada Roshi: kijk hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Zen in het zand

Elke maand één avond lopen en zitten in de Kwade Hoek.

 

ALLEEN TIJDENS DE ZOMERMAANDEN

 

 

De avond bestaat uit een wandeldeel met een (begeleide) natuurexcursie door dit gebied van Natuurmonumenten en een meditatiedeel waarbij zitmeditatie (zazen) en loopmeditatie (kinhin) elkaar afwisselen. Dit deel van de wandeling is in stilte. We zitten en lopen in de vrije natuur. Ervaring met Zen-meditatie is niet nodig. Indien nodig wordt er ter plekke een korte uitleg gegeven.

 

  • Graag uw eigen zitkussen of –bankje meenemen. Heeft u dit niet, laat het weten: er zijn er een aantal beschikbaar.

 

  • Neem goed schoeisel mee en plastic zakken voor onder uw kussen en benen. Een windjack/vest en een comfortabele, liefst lange, broek (teken en muggen) zijn raadzaam.

 

  • Maximum aantal deelnemers: 15. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij de Stichting ZIJN (telefoon: 0187 641344). Meedoen kost niets.

 

  • We verzamelen op de parkeerplaats aan de Oostdijkseweg in Goedereede. (Adres voor navigatie is Oostdijkseweg 100, Goedereede). We vertrekken van daaruit om 19.30.

 

  • We zitten 2 periodes van ca. 20 min. in zazen. Daartussen is de kinhin van ca. 10 min.

 

  • We zijn steeds vóór zonsondergang weer het gebied uit.

De data voor de

lopende reeks:

November 22, 29

December 6, 13

Januari 3,10,17,24, 31

Februari: 7

 

Zenzaterdag 4 februari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* 29/30 april is er weer een 24-uurszit.

Kijk op hun website voor info en opgave