Activiteiten


Zen op Flakkee biedt verschillende activiteiten aan i.s.m. Stichting ZIJN. Zowel beginners als meer gevorderde zenbeoefenaren zijn welkom. Elke reeks bestaat uit 10 dinsdagavonden en vindt plaats in Oude Tonge.Daarnaast zijn er regelmatig dagen die gewijd zijn aan het samen in stilte zen beoefenen. In het zomerseizoen is er elke maand een avond waarin we samen buiten oefenen.Hieronder is een overzicht.


Beginnen met Zen


Zie de medeling hiernaast.


Beginnen met Zen kan ook elke eerste dinsdag van de maand, zolang een reeks loopt. U dient zich hier echter wel minimaal één week van tevoren voor op te geven via onderstaande e-mail-link. Ervaring met mediteren is niet nodig. Op die eerste dinsdag start uw bijeenkomst een half uur eerder (dus om 19.00). In dat halve uur krijgt u een korte zitinstructie en uitleg over de gebruiken in onze zendo. Vanaf dat moment kunt u meezitten. Elke avond begint met een korte inleiding, gevolgd door door 2 á 3 periodes van zazen (zitmeditatie), telkens afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Tijdens uw eerste avonden wordt vooral de nadruk gelegd op zaken als de  juiste lichaamshouding, adem en aandacht.

Gemakkeliijk zittende kleding wordt aanbevolen. Zitmatten, -kussens en knielbankjes zijn aanwezig, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen meditatiekussen meenemen.


Opgave via  email.

De kosten voor 10 avonden bedragen EUR 47,50

Maximum aantal deelnemers: 14.

Lokatie: ZIJN Infocentrum, Bernhardstraat 27, Oude Tonge
Doorgaan met Zen


Wie  al (zen)meditatie-ervaring heeft kan deelnemen aan de doorgaande groep op dinsdagavond van 19.30-21.30. Elke reeks duurt 10 avonden. De exacte data staan hiernaast.


Ook deze reeks wordt aangeboden i.s.m. de Stichting ZIJN.  Ervaring met mediteren is gewenst. Kijk anders onder Beginnen met Zen. We zitten meerdere zazen-periodes van 25 minuten per avond, telkens afgewisseld met kinhin. Elke avond begint met een korte inleiding. Bij de doorgaande groep gaat het vooral om het gezamelijk en in stilte verdiepen van de eigen zen-beoefening. Gemakkelijk zittende kleding wordt aanbevolen. Zitmatten en -kussens zijn aanwezig, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen meditatiekussen meenemen.


Opgave uitsluitend via Stichting ZIJN: tel. 0187 483366

De kosten voor deze 10 avonden bedragen EUR  47,50

Lokatie: ZIJN Infocentrum, Bernhardstraat 27, Oude TongeZenzaterdagen in Oude Tonge


Ter afsluiting van een reeks van 10 dinsdagavonden vindt er steeds een zazenkai plaats. Een zazenkai is een dag gewijd aan zazen: zitten in stilte. Zazen en kinhin  (loopmeditatie)wisselen elkaar daarbij af. De zazenkai staat open voor iedereen.


Een zazenkai is een goede gelegenheid om de eigen zentraining verder te verdiepen. Het programma loopt van 12.00 - 16.45 en verloopt geheel in stilte. De zendo is open vanaf 11.45. We zitten 8 rondjes van 25 minuten met kinhin en 2 pauzes tussendoor.. Zitmatten en kussens (+ enkele knielbankjes) zijn aanwezig voor ca. 15 mensen, maar u kunt ook uw eigen meditatiemat en -kussen meenemen. Meditatie-ervaring is gewenst.

De kosten voor deze dag bedragen EUR 5,-

Locatie: de zendo in het ZIJN Infocentrum, Bernhardstr. 27, Oude Tonge.

Opgave via email.
Zendagen buiten Flakkee


* Met enige regelmaat worden er in Utrecht bij Zen onder de Dom zendagen gehouden. Er worden ca. 8 ronden van 40 min. gezeten met kinhin en pauzes. Meer informatie op hun website..


* Zazen in de Kempen (Duizel, bij Eindhoven) is een nieuwe.loot aan de Nederlandse zenboom. In 2022 organiseren zij zenzondagen : zie hiernaast. Het programma loopt van  10.00 tot 16.30; je kunt ook  voor een halve  dag inschrijven. Info en opgave via  wchristian803@gmail.com     .

Zen sesshins (retraites) van de One Drop Sangha/Shodo Harada roshi

  • Duur: 7 volle dagen; zitervaring gewenst.
  • alle sesshins vinden plaats in Hokuozan Sogenji Monastery in Asendorf (D)

Kijk hier voor info.


Zen in het zand (alleen tijdens de zomermaanden!)

Elke maand één dinsdagavond lopen en zitten in de Kwade Hoek.


De avond bestaat uit een wandeldeel met een (begeleide) natuurexcursie door dit gebied van Natuurmonumenten en een meditatiedeel waarbij zitmeditatie (zazen) en loopmeditatie (kinhin) elkaar afwisselen. Dit deel van de wandeling is in stilte. We zitten en lopen in de vrije natuur. Ervaring met Zen-meditatie is niet nodig. Indien nodig wordt er ter plekke een korte uitleg gegeven.


  • Graag uw eigen zitkussen of –bankje meenemen. Heeft u dit niet, laat het weten: er zijn er een aantal beschikbaar.


  • Neem goed schoeisel mee en plastic zakken voor onder uw kussen en benen. Een windjack/vest en een comfortabele, liefst lange, broek (teken en muggen) zijn raadzaam.


  • NIEUW! Neem uw eigen theemok mee. We sluiten het meditatiedeel af met een stil kopje thee.


  • Maximum aantal deelnemers: 15. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij de Stichting ZIJN (telefoon: 0187 483366). Meedoen kost niets.


  • We verzamelen op de parkeerplaats aan de Oostdijkseweg in Goedereede. (Adres voor navigatie is Oostdijkseweg 100, Goedereede). We vertrekken van daaruit om 19.30.


  • We zitten 2 periodes van ca. 20 min. in zazen. Daartussen is de kinhin van ca. 10 min.


  • We zijn steeds vóór zonsondergang weer het gebied uit.Er zullen voorlopig geen aparte beginnersgroepen opgestart worden. Mocht u kennis willen maken met Zen-training, neem dan contact op. Een geleidelijke instroom in de doorgaande groep is meestal heel goed mogelijk.


De nieuwe reeks in de zendo in Oude Tonge:


Maart 5-12-19-26

April 2-9-16-23-30

Mei 7


De daarop volgende reeks is:

Mei 14-21

Juni 4-11-18

Juli 2-9-16-23

Augustus 6


De eerstvolgende Zenzaterdagen zijn gepland op 2 maart, 4 mei en 10 augustus 2024


 

 

De planning van de Zendagen in Duizel is nog niet bekend. Stuur evt. zelf een mailtje naar Christian.

Data in 2024 (onder voorbehoud)

28 mei

25 juni

30 juli

27 augustus


Nieuw: neem uw eigen theemok mee. Zie hiernaast.